Træ på vej – nedtællingen er i fuld gang

Lars Ørvad, sektionsdirektør i NCC, har det på en måde ligesom børnene, der glæder sig til, at der kommer vand i svømmebassinet.

24. april 2023

–Jeg ser meget frem til, at vi i begyndelsen af maj 2023 får det første træ leveret til byggepladsen på Lerchesgade i Odense.

–For alle os på pladsen bliver det en stor dag. I og med projektet er på 31.000 kvadratmeter og ikke findes magen til i Danmark, har vi nok alle skruet lidt op for både spænding og forventning. Man skal jo huske, at WoodHub er det første byggeri i Danmark, hvor man konsekvent bruger træ i de bærende konstruktioner. Vi opererer ikke med hybridløsninger, ingen stålbjælker, siger Lars Ørvad med en anelse stolthed i stemmen over en kop morgenkaffe i skurbyen på Lerchesgade.

Det første tårn

Arbejdet med træ på Woodhub vil blive kendetegnet af, at træet ankommer på nøje aftalte tidspunkter, og montagearbejdet går bogstaveligt talt i gang med det samme.

–Allerede fra dag ét vil man kunne se det første tårn skyde i vejret, og vi forventer en lidt anden hastighed end den, vi kender fra traditionelt betonbyggeri. Konkret betyder det, at vi kan gøre en etage lidt hurtigere færdig, end vi er vant til. Det rummer så den helt store fordel, at vi kan lukke huset af hurtigere, end vi plejer, siger sektionsdirektøren.

En skov af træsøjler

–Byggepladsen bliver fra de første dage i maj præget af det, jeg nærmest vil kalde en skov af træsøjler. Så følger CLT-dækelementerne, og stille og roligt skyder huset så i vejret. Sideløbende monterer vi de facadeelementer, som vi modtager fra Taasinge Elementer. På den måde sikrer vi en effektiv og konsekvent lukning af huset, efterhånden som vi bygger det.

Lars Ørvad er helt bevidst om, at WoodHub bliver fulgt tæt af vidt forskellige interessenter, offentlige og private.

–Naturligvis påkalder et byggeri som WoodHub sig stor interesse. Alene det faktum, at vi udelukkende bruger bærende konstruktioner af træ, GLT-søjler og CLT-dæk, tiltrækker betydelig opmærksomhed. Bygningsstyrelsen, som er bygherre på Woodhub, har meget visionært valgt den træ-løsning, der nu bliver ført ud i livet. Og det er byggebranchen meget optaget af.

Vigtig læring for NCC

–For os som virksomhed er WoodHub et skelsættende projekt, og vi satser stort på at lære så meget som muligt undervejs. Fx bliver det vores egne håndværkere og ikke underentreprenører, der udfører træ-arbejdet på pladsen. Og den beslutning skal man se som et led i hele den træ-satsning, NCC befinder sig midt i. Allerede nu har vi lært meget, og vi øger hele tiden vores viden om træbyggerier, siger Lars Ørvad.

Set fra en forårsdag på Lerchesgade kan man da godt sige, der er lang tid til jul. Alligevel giver Lars Ørvad sit bud på, hvordan byggepladsen ser ud lillejuleaften.

–En masse, masse træ vil være monteret og flere bygninger lukket af, så blæst, slud og sne ikke vil genere det videre arbejde i nævneværdig grad. Ingen vil være i tvivl om, at en ganske særlig bygning er på vej.



WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen  / NXT