Tidspunkter og rækkefølge betyder alt, når WoodHub skyder i vejret

Pladsen er trang på NCCs byggeplads på Lerchesgade. Så når materialerne til WoodHub ankommer, skal de helst indgå i et flow, så de ikke ligger og fylder op på pladsen.

16. juni 2023

–Vi har jo ganske enkelt ikke kvadratmeter nok til, at store træsøjler og massive facadeelementer ligger uvirksomme hen. Ideelt set ankommer materialerne, og umiddelbart efter bliver de monteret. Den måde at arbejde på hedder just in time, og det vil præge vores byggeplads, indtil WoodHub står klar, siger senior produktionschef Martin Wittendorff Jensen, NCC.

Bjælker, dæk, facader

–Vi begynder med at montere træsøjlerne, så følger dækkene. Undervejs sætter vi stålvinkler fast på konstruktionens stabiliserende trappekerner, som vi har støbt på pladsen i beton. På den måde får dækkene noget at hvile på, og man kan i grove træk sige, at det efterfølgende arbejde med at montere facadeelementerne udgør afslutningen på den enkelte etage. Sat på formel lyder det sådan her: søjler, bjælker, dæk, facader, forklarer senior produktionschefen og nævner i den forbindelse, at NCC har stor glæde af den mockup, som er bygget specielt til WoodHub på Lerchesgade. Mockuppen er en miniudgave af det kommende træhus.

–Vi kan takket være mockuppen springe en del af opstartsfejlene over, for dem opdagede vi, da vi testede forskellige arbejdsgange i netop mockuppen. Det gør, at vi arbejder optimalt og medfører, at vi har et bedre flow, når træet ankommer. I mockuppen markerede vi 12 punkter, der enten skulle forbedres fra producentens side eller omprojekteres af rådgiver for at give større montagetolerancer. Det betyder, at vi i dag står med et bedre samlesæt, og det har indvirkning på tidsplanen.

Skeler til betonen

Et træbyggeri af WoodHubs dimensioner er ikke tidligere set i Danmark, så når byggeledelsen skal give et skøn over, hvor lang tid de enkelte arbejdsopgaver varer, er man nødt til at skele til erfaringerne med betonbyggeri.

–Vi planlægger ud fra de montagetider, vi kender fra betonbyggeri. Når vi taler træbyggeri, går selve montagearbejdet dog hurtigere, end når vi bygger i beton. Men det efterfølgende arbejde med beslag og at skrue dækkene sammen betyder, at montagearbejdet samlet set foregår i samme tempo som i betonbyggeri. På et væsentligt område adskiller beton og træ sig dog markant fra hinanden. Når man støber dæk i beton, skal dækkene hærde. Sådan er det jo ikke med træ. Når dækket er lagt, er jobbet udført, og vi kan gå i gang med søjlerne på den næste etage, siger Martin Wittendorff Jensen.

Tre søjler i timen

Typisk varer det 15-20 minutter at montere en søjle.

–Selvfølgelig kan én søjle kræve lidt mere tilpasning end den forrige, men vi regner med et gennemsnit, der hedder tre til fire søjler i timen. Når vi taler bygningens dæk, er især de første dæk lidt mere tidskrævende, fordi vi fx har en landmåler til at sikre, at dækkene ligger nøjagtigt, som de skal. Men vi opererer som udgangspunkt med, at vi lægger seks dæk i timen. Hvert dæk måler mellem 60 og 20 kvadratmeter, fortæller Martin Wittendorff Jensen.

–Når en lastbil ankommer med søjler og bjælker, tømmer vi den på cirka fire timer. Som et led i fugtstrategien pakker vi først de enkelte elementer ud lige før, vi monterer dem. De særlige CLT-dæk ankommer i portioner, typisk fire ad gangen, og hvis der ikke er noget, der driller, monterer vi de fire dæk på halvanden time, da det første dæk som nævnt er mere tidskrævende.

NCC har opdelt byggeriet i ti byggesektioner, hvor et fast sjak står for montagearbejdet. Det tager cirka en uge at bygge én etage, som betyder, at én sektion på seks etager er afsluttet efter cirka seks uger. I foråret 2024 bliver de sidste træelementer monteret.

Udstillingsvindue

–Vi har jo ventet i knap tre år på at få fingrene i træet, bogstaveligt talt, så alene det, at materialerne ankommer til Lerchesgade betyder meget for os alle sammen. Og det smitter åbenbart, for hver uge får vi henvendelser fra nær og fjern fra folk, der gerne vil se byggepladsen. På den måde har WoodHub udviklet sig til et udstillingsvindue for træbyggeri i Danmark, og NCC kan som virksomhed 1:1 fortælle, vise og forklare, hvad vi står for, siger Martin Wittendorff Jensen.


TRÆ FAKTA:

På WoodHub er træ det bærende og gennemgående konstruktionsmateriale. Der anvendes flere typer trækonstruktioner: CLT-dæk og GLT-søjler fra HESS TIMBER og tag- og facadeelementer fra Taasinge Elementer. 

Dæk og søjler er certificeret efter PEFC-standarden og produceret af grantræ. HESS importerer træ fra Østrig, Tyskland, Slovenien, Italien, Tjekkiet, Slovakiet, Finland, Sverige og Norge. CLT til Meeting Hubben produceres i Magdeburg i Tyskland. De øvrige CLT-elementer fremstilles i Stall i Østrig. GLT-søjlerne produceres i østrigske Hermagor.

De præfabrikerede tag- og facadeelementer produceres af Taasinge Elementer, som fortrinsvis bruger svensk konstruktionstræ suppleret med LVL fra Finland. Træet er enten FSC eller PEFC-certificeret, og træsorten er hovedsagelig nordisk gran.

  • CLT (Cross Laminated Timber) er krydslamineret massivtræ. Produktet er granlameller lagt i vinkelrette lag og sammenlimet. Fordelen er stor styrke, høj lastkapacitet og dimensionsstabilitet.
  • GLT (Glue Laminated Timber) kaldes også limtræ og anvendes ofte til det vægtbærende skelet i en bygning: spær, bjælker eller søjler.
  • LVL (Laminated Veneer Lumber) kaldes også Kerto og er velegnet til fx tagkonstruktioner og etagedæk, eftersom det kan spænde langt og samtidig har en lav egenvægt.

LÆS OGSÅ:


WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen  / NXT