Forberedelse, forberedelse, forberedelse…

Som totalentreprenør på opgaven med at bygge et af Danmarks mest markante træhuse – kontorknudepunktet på Lerchesgade i Odense – nærmer NCC sig en række afgørende faser i det indledende og meget detaljerede forarbejde.

16. maj 2022

–Vi ser byggeriet i Lerchesgade som et pionerprojekt, der skal vise, hvad man kan bygge udelukkende i træ, siger Signe Riisom Pedersen, produktionschef i NCC. Over en kop kaffe ved et bord på Storms Pakhus skråt overfor byggegrunden på Lerchesgade fortæller hun om det lange tilløb, NCC står midt i. I øvrigt har hun allerede skåret alt det med stednavne, beliggenhed, bygherre, brugere og leverandører ned til et minimum. Hun taler udelukkende om Lerche.

Stærke materialer

–På Lerche bruger vi to typer træ. CLT og GLT. Alle dæk bliver bygget af CLT, der enkelt sagt er trælameller, som er limet sammen, så fibrene i træet krydser hinanden. CLT er et meget stærkt materiale, fordi træet spænder i flere retninger. Materialet er digitalt forarbejdet og derfor meget fleksibelt i form, størrelse og udtryk. På den måde minder det om betonkonstruktioner, som du også kan dimensionere og forme efter specifikke ønsker. Den anden type træ, Glue Laminated Timber (GLT), egner sig perfekt til vertikale søjler og horisontale bjælker, og sådan vil materialet også blive brugt på Lerche. GLT består af mange lag trælameller og er limet sammen med fugtresistent lim, forklarer Signe Riisom Pedersen.

Sikre leverancer

Byggebranchen balancerer i 2022 konstant på kanten af mangel på materialer. En uskøn blanding af corona og Ruslands krig i Ukraine betyder, at udbuddet af stort set alle byggematerialer er reduceret – og prisen er røget i vejret med raketfart.

–Vi føler os sikre på at kunne få det træ, vi har behov for. I lang tid har vi undersøgt markedet og besøgt mulige leverandører, fortrinsvist i Tyskland og Østrig. De fleste større leverandører syd for grænsen råder over både egen skov og eget savværk, og det giver os en sikkerhed for, at vi får de mængder kvalitetstræ, som vi skal bruge, siger Signe Riisom Pedersen og tilføjer, at der selvfølgelig er tale om certificeret træ.

Leverandør med viden

Hun understreger, at den kommende træleverandør også skal være en aktiv medspiller på byggeriet på Lerchesgade.

–Vi lægger vægt på, at leverandøren har stor viden om design og træets muligheder som materiale betragtet. Leverandøren skal også kunne rådgive os om, hvordan vi bedst samler og monterer de forskellige trækonstruktioner. I praksis bliver det sådan, at den leverandør, vi vælger, stiller med en supervisor det første stykke tid, indtil processerne fungerer, og vi alle er trygge ved arbejdet og føler, at nu kan vi selv.

Egne håndværkere

Disciplinen at opføre større byggerier i træ er ny i Danmark men velkendt i NCC, der som nordisk koncern kan trække på egne erfaringer fra både Norge og Sverige med eksempler som Valle Wood i Oslo og Magasin X i Uppsala. I Danmark ønsker NCC ligeledes at kvalificere egne håndværkere til at arbejde professionelt med træ.

Et andet sted i Odense, på Energivej, bygger NCC et nyt domicil til to robotvirksomheder, der ligeledes skal opføres med bærende trækonstruktioner. Opgaven er noget mindre end den på Lerchesgade, og Signe Riisom Pedersen ser domicilbyggeriet som en god generalprøve, inden det for alvor går løs med kontorknudepunktet.

–En række af vores tømrere, snedkere, betonelementmontører og struktører kommer så at sige i lære på domicilet Cobot & AMR Hub. Fx skal man blive fortrolig med, at tolerancerne i træbyggeri er meget mindre end i betonbyggeri. Den læring fortsætter i større skala på Lerche. Så på flere områder bliver den ambitiøse satsning på træbyggeri i Odense noget, vi alle lærer af, vurderer hun.

Til sommer går NCC i gang med at bygge mockuppen for WoodHub, og duften af træ spreder sig for alvor i første halvdel af 2023, når træelementerne til selve bygningen begynder at ankomme til pladsen.


LÆS OGSÅ:


WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT