Arbejdet med at kigge WoodHub på Lerchesgade efter i sømmene er i fuld gang – selvom bygningen først skal stå færdig næste år.
8. november 2024
Bygningsstyrelsen, som er bygherre på det prestigefyldte, statslige kontorbyggeri midt i Odense, står bag arbejdet med at sørge for, at bygningen lever op til det, der var lovet fra begyndelsen. Rent teknisk kalder man disciplinen performancetest.
–Det hele går ud på at sikre, at alt fungerer, som det skal, inden byggeriet bliver afleveret til brugerne, forklarer Thomas Rysgaard, som er Bygningsstyrelsens egen specialist i performancetest.
–Når entreprenøren har klarmeldt, at deres kvalitetssikring er afsluttet, kommer vi på banen og tester sammen med entreprenøren, at temperaturforhold, energiforbrug, indeklima og det brandtekniske – for blot at nævne nogle af de felter, performancetest drejer sig om – fungerer. Lidt firkantet sagt, så sætter vi selvfølgelig ikke ild til WoodHub, men vi har udviklet metoder, så vi kan simulere, at bygningen virker. Viser det sig så, at systemerne til fx bekæmpelse af brand ikke kører rigtigt, ja, så beder vi entreprenøren om at finde fejlene og løse problemet. Vi kører test, til vi er tilfredse.
De målbare kvaliteter
Hele grundidéen med at performanceteste en bygning, inden den bliver taget i brug, er at finde ud af, om bygningen i sig selv – altså uden brugere – fungerer som den skal. Performance betyder i den sammenhæng, at styrelsen tester en række målbare kvaliteter som fx indeklima, støjforhold og meget andet. Det betyder så igen, at de forskellige styringssystemer i bygningen bliver testet på, om de virker, som de skal.
Selv taler Bygningsstyrelsen om performancetestens fem milepæle, som senest blev opdateret i 2024. Der er fokus på det mekaniske og det elektriske under ét, på brandsikkerheden og de aktive hovedforsyninger, som det hedder i fagsproget. De to sidste milepæle består af energieffektivitet og prøvedrift.
Situationer simuleres
–Når vi performancetester, gør vi det i et tæt samarbejde med dem, der bygger for os. Entreprenøren vil selvfølgelig gerne aflevere sit arbejde, når det er færdigt. Men for os er et byggeri først færdigt, når det er afprøvet. Vi holder således entreprenøren op på en test – og ikke på noget, du har skrevet i dit tilbud, som Thomas Rysgaard udtrykker det.
–Det helt centrale i performancetest er, at vi simulerer forskellige situationer, så vi ikke pludseligt befinder os på bagkant af noget, fortæller Thomas Rysgaard.
–Byggebranchen er under pres. Derfor er det vigtigere end nogensinde at teste branchens færdige bygninger, vurderer han.
Frontløberne
Helt i front, når det gælder det praktiske arbejde med at performanceteste WoodHub, finder vi maskinmester Finn Juhl Pedersen og CTS-specialist Peter Karlskov Sebelius. CTS står for Central Tilstand og Styring og begge testere hører hjemme i Bygningsstyrelsens såkaldte kvalitetssikringsteam.
–Vi arbejder under en lidt særlig paraply, nemlig lovgivningen, og det vil her i særlig grad sige Bygningsreglementet. I henhold til det reglement skal der gennemføres funktionsafprøvninger af tekniske anlæg på et nybyggeri, så sammen med entreprenøren, her NCC, udfører vi stikprøvekontrol i cirka ti pct. af rummene, forklarer Finn Juhl Pedersen.
–Vi undersøger, om belysningen opfylder de krav, Bygningsreglementet taler om, og vi ser på, om ventilationslægget kører, som det skal. Det betyder i praksis, at vi kontrollerer, at luftmængderne i udvalgte rum svarer til de værdier, som fremgår af entreprenørens indreguleringsrapport. Skal der fx blæses 120 kubikmeter luft ind i et rum, så undersøger vi, om det rent faktisk sker. Med andre ord: Vi tester, om byggeriet lever op til de krav, der i sin tid fremgik af projektmaterialet.
Brugerne i fokus
Performancetest har tydeligvis mange formål, og CTS-specialist Peter Karlskov Sebelius fremhæver i den forbindelse WoodHubs kommende brugere.
–På en måde har brugerne jo ikke den helt store indflydelse på, hvordan den kommende bygning fungerer. Vi må blot konstatere, at hvis en bygning ikke virker efter hensigten, så bliver det træls at være bruger af den. Så ret beset er en performancetest udtryk for, at en bygherre, her Bygningsstyrelsen, ønsker at sikre sig, at det, der er aftalt, nu også bliver leveret, påpeger CTS-specialisten.
Ingen træk
Bygherre og entreprenør gennemfører de forskellige performancetest i fællesskab.
Tovholderen i det arbejde er den såkaldte bygherrerådgiver, i dette tilfælde SWECO.
–Tilsammen holder vi øje med, at der bliver leveret som aftalt. Hvis en tegning viser, at der i et bestemt lokale skal sidde otte armaturer, så sikrer vi, at de sidder der. Vi har nok mest fokus på lys, luft og temperatur. Indeklimaet skal være i orden. Ingen vil jo sidde i træk, konkluderer Finn Juhl Pedersen.
LÆS OGSÅ:
WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser.
Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.
Tekst: Søren Egert / NXT // Foto performancetests: Bygningsstyrelsen // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT